Het Zorgschap, een innovatief concept

ingevoerd op 06-10-2015

Seniorenschap (http://www.seniorenschap.nl)Het Zorgschap: door burgers, voor burgers, voor de samenleving!
Minder instituut en meer zorg thuis!
Minder overheid en meer burger!

Het Zorgschap is in de eerste plaats verbonden met de lokale samenleving. Het is een burgerinitiatief en vormt en onderhoudt een coöperatie van burgers die verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van hun familieleden en hun buurt- en dorpsgenoten. Het Zorgschap regelt zowel de formele als de informele zorg- en dienstverlening rondom mensen in de thuissituatie.

De maatschappelijke behoefte aan beschermd wonen in hun eigen woonplaats voor met name mensen met een dementie blijft en zal alleen maar toenemen. Ook het aantal éénpersoonshoudens onder de groep zorgbehoevende ouderen gaat de komende jaren sterk groeien. Door een woning te delen kunnen de (zorg-)kosten per bewoner beperkt blijven.

Daarom organiseert het Zorgschap ‘beschermd wonen woningen’ die bijvoorbeeld ook voor mensen met een kleine beurs financieel bereikbaar zijn. De zorgschap-woning wordt duurzaam gebouwd en geëxploiteerd. In de zorgschap-woning wonen mensen die zeven dagen in de week zorg nodig hebben. De zorg ontvangen zij van professionals, maar deze worden bijgestaan door vrijwilligers en mantelzorgers.

De inzet van hedendaagse technologie heeft een belangrijke ondersteunende rol binnen de zorgschap-coöperatie en de zorgschap-woning. Op lokaal niveau wordt bijvoorbeeld concreet invulling gegeven aan ‘zorg-op-afstand’.

 

Welk probleem lost deze innovatie op?

Een ‘zorgschap-coöperatie’ met een ‘zorgschap-woning’ zal in kleine kernen een positieve impuls opleveren voor de leefbaarheid van het dorp. Zorgbehoevende ouderen die anders naar een verpleeghuis in een andere woonplaats zouden moeten verhuizen, hebben nu de mogelijkheid om in hun eigen dorp in een ‘zorgschap-woning’ te gaan wonen. Zij kunnen nu in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen en zijn daarbij verzekerd van professionele zorg.

 

contactpersonen

Friso Teerink             +31 6 2244 0147        friso@seniorenschap.nl                             

Gerard Maassen        +31 6 2233 4708        gerard@seniorenschap.nl

 

link naar Co-creatie zorginnovatieboek van 2014

 

 

Stg-Seniorenschap-logo2-HR [7109949] Stg-Seniorenschap-logo2-HR [7109949]