(Op)nieuw geleerd, oud GEDAAN, boekbespreking

ingevoerd op 28-3-2012

“over het lerende vermogen van mensen met een dementie’

Voor veel mensen is dementie een schrikbeeld. Een ongeneeslijke ziekte waar je uiteindelijk in een verpleeghuis als bedpatiënt aan overlijdt. Dementie wordt wel de epidemie van de 21-ste eeuw genoemd. Feit is wel dat de kans op een dementie steeds groter wordt naarmate je ouder wordt.
Dit boek is speciaal geschreven voor familie en verzorgenden. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel legt veel uit en heet ook uitleg. Er wordt uitgelegd hoe hersenen werken, hoe het geheugen werkt en wat dementie daar voor een invloed op heeft. Er wordt uitleg gegeven over het lerend vermogen van mensen met een dementie.
Een uiterst nuttige bijdrage is van Irmgard van Dixhoorn, psychogerontoloog, die uit eigen ervaring vertelt over haar ervaringen met haar moeder die al ruim acht jaar de ziekte van Alzheimer. Ze laat de lezer deelgenoot zijn van haar worsteling om toch vooral iedere keer weer te begrijpen wat haar moeder drijft en vooral het lerende vermogen aan te spreken en niet te stoppen na een mislukking maar toch vooral vol te houden. Erg inspirerend
Verder wordt de vraag beantwoord waarom leren noodzakelijk is bij een dementie en hoe je het leren kan toepassen bij mensen met een dementie.
Dit eerste deel eindigt met de belangrijkste tips bij leren met dementie.
Het tweede deel heet praktijkverhalen en staat daar ook vol mee. Er worden maar liefst 67 praktijkverhalen beschreven met ieder een toelichting. Over van alles, koffiezetten, ‘s nachts niet meer spoken, tafeltje dekje, stampen onder de douche, zorg op afstand via de computer.
Aan het schrijven van dit boek zijn maar liefst vier auteurs te pas gekomen, een waarlijk multidisciplinaire  benadering, want naast de neuropsycholoog Roy Kessels, de gezondheidszorgpsycholoog Frans Hogeveen en de al genoemde psychgerontoloog Irmgard van Dixhoorn heeft ook de zorgvernieuwer Ruud Dirkse aan dit boek bijgedragen.
Het boek is niet alleen heel leesbaar maar ook fraai vorm gegeven en geïllustreerd.
Het boek is uitgegeven door KOSMOS in de reeks Moderne Dementiezorg.
 ISBN 978-90-215-4964-4